Kaj prinašata največja tehnološka sejma za šolstvo in podjetja?



INTERAKTIVNOST IN UVAJANJE LE-TE
Mesec januar in februar sta bila pestra iz vidika sejemskega dogajanja na področju izobraževanja in avdio-video opreme. Januarja je v Londonu potekal sejem BETT, ki vsako leto ponudi nove smernice za prihodnost izobraževanja. Začetek februarja pa je tradicionalno povezan z največjim AV pro sejmom ISE Europe v Amsterdamu. Glede na videno in slišano na sejmu BETT si je težko predstavljati kam bo šlo izobraževanje v prihodnosti. Kot že nekaj let zapored je bilo tudi letos največ interaktivnih rešitev in povezanih produktov. Človek kar težko razume kaj je tisto pravo. Interaktivni zasloni so seveda tisto, kar je trenutno »in«. Po videnem bodo kaj kmalu zamenjali interaktivne table, so veliko bolj cenovno dostopnejši kot v preteklosti, še bolj kot cena pa je pomembna njihova funkcionalnost in enostavnost uporabe.
Podobno velja tudi poslovne rešitve, ki so predstavljene na sejmu ISE Europe. Interaktivni zasloni v povezavi z novimi videokonferenčnimi sistemi oz. programsko opremo za video konferenco so rešitve, ki so na trgu prisotne že nekaj let. V zadnjem letu ali dveh pa dobivajo nove razsežnosti pri uporabi. Bolj ali manj jasno je, da olajšajo delo in komunikacijo tako v pisarni kot pri delu iz oddaljenih lokacij ali povezovanju različnih pisarn.
Obiskovalci obeh sejmov so lahko začutili, da je za uvajanje interaktivne tehnologije ključnega pomena podpora in pravilni način uvajanja v izobraževalni ali delovni proces. Če želimo s tehnologijo doseči prave rezultate je pravo uvajanje in implementacija ključnega pomena. Sejem Bett je ob interaktivnih zaslonih v segmentu interaktivnosti postregel še s ponudniki interaktivnih tal ter VR rešitev. Slednji se sicer trudijo približati izobraževalnemu procesu a bo verjetno preteklo še nekaj časa, da bo zares zaživelo.


ROBOTIKA in STEAM
Če smo v prejšnjih letih na BETT-u videli nekaj razstavljavcev robotike in STEAM opreme je bil letos pravi preboj tovrstne opreme oz. pripomočkov. Preprosto je postala ta tema še kako aktualna in več kot očitno je, da bo prihodnost izobraževanja še bolj naklonjena tej tematiki. Programiranje je novim generacijam vedno bližje in kadar ga povežemo v celoto na preprost in digitalno podprt način je seveda še toliko bolj privlačno za učence.


FLEKSIBILNI DELOVNI/UČNI PROSTOR
Ni skrivnost, da smo v našem podjetju naklonjeni novim inovativnim pristopom poučevanja in delovnega okolja. Bodisi gre za učno ali delovno okolje, je fleksibilnost pohištva, tista ki se išče tako v šolstvu kot v podjetjih.

OBISKOVALCI
Kot regionalni distributer za interaktivne rešitve smo na obeh sejmih gostili tudi obiskovalce iz Slovenije in celotne regije. V Londonu je razstavni prostor SMART Technologies obiskalo več kot 150 ravnateljev, učiteljev in drugih obiskovalcev iz Slovenije, ki so vpeti v pedagoško delo. S predavanji smo jim poskušali približati, da je še kako pomembno, da pri uvajanju tehnologije uberejo pravo pot in način implementacije, ki bo zadovoljila potrebe učiteljev in iz učencev povlekla največ za dosego ciljev. Skupina 30 obiskovalcev, ki so BETT obiskali v okviru projekta Inovativne pedagogike je obiskala tudi šolo v Londonu, kjer so se seznanili kako se šola spoprijema z izzivi novih tehnologij in uporabe le-te.

Poleg slovenskih predstavnikov smo gostili še predstavnike drugih držav iz regije v katerih smo prisotni kot distributer. Z nami so bile še delegacije iz Hrvaške, Madžarske, Srbije, Bosne ter Romunije.