BETT 2020

Bili smo del največjega sejma na področju izobraževalne tehnologije, BETT 2020

BETT združuje več kot 800 vodilnih podjetij, 103 navdušujočih novih start-upov in več kot 34.000 udeležencev. Ljudje iz več kot 146 držav se zberejo, da bi našli navdih, nove ideje in razpravljali o prihodnosti izobraževanja. Predvsem pa videli, kako tehnologija in inovacije spreminjajo tradicionalne načine poučevanja in pomagajo učiteljem in učencem do želenega uspeha.
 

Trendi in novosti
 
Vedno več ponudnikov usmerja svoj fokus na celovito rešitev za uporabnika. Kar v praksi pomeni, da ne želijo učitelju ponuditi samo »golega« izdelka, ampak celovito rešitev, ki ne bo samo nadomestila prejšnje tehnologije, ampak nadgradila izobraževalni proces na načine, ki so bili z obstoječo tehnologijo nemogoči.
 
Če pogledamo na področje interaktivnih zaslonov so pri podjetju SMART Technologies predstavili dva revolucionarna zaslona, in sicer: SMART Board 6000S in SMART Board 7000R. Poleg že vseh poznanih lastnosti SMART interaktivnih zaslonov (izjemna odzivnost dotika, prepoznavanje orodja – prst, pisalo, dlan, digitalna bela tabla, deljenje zaslona, spletni brskalnik, vključena doživljenjska programska oprema SMART Notebook…) lahko z novimi zasloni odkrivate še doslej neznane funkcije:
  • ToolSense ™ omogoča, da zaslon prepoznava predmetov iz resničnega sveta,
  • integrirani senzorji bližine, temperature, vlažnosti in svetlobe spremenijo vaš zaslon v sistem nadzora različnih dejavnikov v prostoru,
  • True Palm Rejection omogoča, da med pisanjem ali risanjem naslonite dlan na zaslon,
  • Občutljivost na pritisk – zaslon zazna moč pritiska pisala in prilagodi debelin črte glede na zaznan pritisk – naravno, kot bi pisali na papir.

 

Tudi na področju interaktivnih tal so bile predstavljene številne novosti. Ponudnik Active Floor je predstavil mobilno različico Active Floor Mobile. Gre za interaktivna tla, ki jih enostavno prenašate iz lokacije na lokacijo.
 

 

Raziskali smo tudi področje interaktivne navidezne resničnosti z interaktivnim peskovnikom Storkplay. Interaktivni peskovnik ustvarja edinstven svet izkušenj, kjer se projekcija odziva na vaše dejanje v peskovniku; kopajte, gradite, igrajte vloge, postavljajte predmete, sodelujte in se igrajte!
 

Poučevanje, tehnologija in učenje
 
Skupaj s slovenskimi učitelji in ravnatelji smo bili priča izjemno zanimivi predstavitvi o medsebojnem vplivu različnih dejavnikov za nadpovprečne rezultate na področju poučevanja. Na podlagi velike mednarodne raziskave je bilo ugotovljeno, da nadpovprečne rezultate prinašajo odlične učne prakse, ki so podkrepljene z zmogljivo programsko in strojno opremo. In SMART Technologies je eden izmed redkih ponudnikov, ki učiteljem omogoča vse troje:
  • Delitev dobrih praks in gradiv preko slovenske skupnosti iUčitelj.si ali svetovne skupnosti SMART Exchange
  • SMART Learning Suite - Izvajanje lekcij, formativno ocenjevanje, sodelovalni delovni prostori in dejavnosti, ki temeljijo na igrah, združeni v en vrhunski programski paket za izobraževanje.
  • SMART Board interaktivni zasloni so zasnovani tako, da nadgradijo različne učne pristope, kar rezultira v odličnih učnih rezultatih.


BETT se je letos osredotočil na šest dejavnikov, na katere izjemno vpliva izobraževalna tehnologija:
  1. Inovacije - poleg vseh rešitev ponudnikov smo obiskali predavanja z učitelji, ki uporabljajo omenjeno tehnologijo in so prikazali, kako najnovejše tehnologije resnično vplivajo na učilnico.
  2. Dobro počutje - duševno in telesno zdravje, tako učencev kot učiteljev, je v sodobnem izobraževanju vroča tema.
  3. Poudarek na poučevanju in učenju - orodja in znanja, ki so potrebni za transformacijo poučevanja.
  4. Vključenost in socialna mobilnost  - tehnologija igra veliko vlogo pri zagotavljanju vsem učencem dostop do orodij, ki jih potrebujejo za učenje, življenje in uspeh.
  5. Prihodnja tehnika in trendi - Pomembno je razmišljati o prihodnosti, vendar pazite tudi na sedanjost. Zato smo poleg številnih novosti na BETTu poiskali načine, kako izkoristili obstoječo strojno in programsko opremo ter odkrivali nove aplikacije za trenutne tehnologije.
  6. Veščine – potrebno jih je graditi vse življenje. To vključuje prestrukturiranje trenutne delovne sile, vključno z delom na ne samo praktičnih veščinah, ampak tudi na značaju, odpornosti in ustvarjalnosti.

Vsekakor smo na BETT-u spoznali ogromno novosti, ki jih bomo vključili v našo ponudbo. Zato se lahko tudi v prihodnje veselite naših inovativnih rešitev.